Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Notícia

El maneig de la salut durant l'embaràs: consells i guia pràctica

23/10/2023 - 16:26

L'embaràs és una etapa única i emocionant a la vida d'una dona, però també és un moment crucial per a la cura de la salut. Què s’ha de tenir en compte? Quina és la millor manera de gestionar la salut durant l'embaràs? L’acompanyament d’Assistència Sanitària i diversos consells pràctics, proves diagnòstiques recomanades i hàbits de vida poden beneficiar tant la mare com el nadó.

embaràs

L'embaràs és una etapa extraordinària en la vida d'una dona, plena de canvis físics i emocionals. Garantir una salut òptima durant aquest període és fonamental per al benestar de la mare i el desenvolupament saludable del nadó. La salut de les dones, durant l’embaràs o en altres situacions, és un dels objectius prioritaris d’Assistència Sanitària, que sempre ha apostat per oferir el màxim potencial i serveis exclusius.

No cal dir que la consulta amb el nostre metge de capçalera o ginecòleg ens aclarirà molts dubtes, però a mode de resum alguns dels principals punts a tenir en compte es recullen en aquesta breu guia pràctica que, en forma de decàleg, pot ajudar-nos a tenir cura de de la salut durant l'embaràs:

  1. Nutrició adequada. És vital mantenir una dieta equilibrada. És recomanable augmentar la ingesta d'aliments rics en àcid fòlic, ferro, calci i proteïnes, mentre que cal evitar el consum d'alcohol i limitar la cafeïna. Consulta el dietista o metge per obtenir orientació personalitzada.
  2. Suplements. Moltes dones poden necessitar suplements durant l'embaràs, com ara àcid fòlic i ferro. Els especialistes ens orientaran abans de prendre’n.
  3. Activitat física. És beneficiós mantenir una rutina d'exercici moderat, que inclogui activitats com caminar o nedar, sempre amb la supervisió facultativa, per exemple d’Assisport. L'exercici ajuda a mantenir un pes saludable i alleuja molts malestars associats a l'embaràs.
  4. Visites prèvies i diagnòstics. Les proves prenatals són essencials per monitorar la salut del nadó i prevenir possibles complicacions. Això inclou ecografies, proves per detectar una possible diabetis gestacional i anàlisis de sang, que Assistència Sanitària contempla entre els seus serveis i cobertures. És imperatiu seguir el calendari de visites recomanat pel metge.
  5. Control de pes. Guanyar pes durant l'embaràs és normal, però ha de ser gradual i de forma controlada. L’embarassada ha de parlar amb el seu metge sobre l'objectiu de pes i com mantenir-se dins d'aquest rang de manera saludable.
  6. Descans adequat. Dormir bé és crucial. En ocasions, és recomanable utilitzar coixins de suport i trobar una posició còmoda per dormir. El descans adequat ajuda a reduir la fatiga i el malestar.
  7. Gestió de l'estrès. L'embaràs pot ser estressant, sobretot per raons externes que poc tenen a veure amb el nostre organisme sinó més aviat amb condicionants socials. Una opció és considerar la possibilitat de practicar tècniques de relaxació, com el ioga o la meditació, per mantenir l'equilibri emocional.
  8. Fum i toxines. Si una dona fuma, l’embaràs és el moment perfecte per deixar-ho, ja que també és perjudicial per a la salut del nadó. A més, s’ha d’evitar l'exposició a altres substàncies químiques i toxines ambientals que puguin ser perjudicials per a la futura mare i el nadó.
  9. Educació i suport. Sense que es converteixi en una obligació o t’arribi a generar angoixa o estrès, informa't sobre l'embaràs i el part per sentir-te més segura. Busca el suport d'amics, familiars i grups de suport per a futures mares i pares. També pots recórrer als serveis complementaris de l'àrea maternoinfantil de l'Hospital de Barcelona.
  10. Metge o metgessa. Comunica’t amb el professional mèdic que s’ocupa de la teva salut de forma habitual o amb l’especialista que porti el teu embaràs. Mantingues-hi una comunicació oberta i sincera i parla sobre qualsevol inquietud o símptoma que tinguis.

En resum, l'embaràs és una etapa meravellosa que requereix una atenció especial a la salut. Seguint aquests consells i sent conscient de les necessitats del teu cos i del nadó, pots gaudir d'un embaràs saludable i feliç.

Evidentment, no oblidis que cada dona és diferent, així que recorda que qui millor pot orientar-te en funció de les teves circumstàncies i estat de salut és el teu metge d‘Assistència Sanitària: consulta-li sempre per obtenir consells adaptats a les teves necessitats personals i no dubtis a demanar-li ajuda si ho necessites.