Durant l’acte, que va tenir lloc aquest dimecres a la sala d’actes de l’Hospital de Barcelona, es van concedir 33 beques per valor de 30.771,73 euros a estudiants de màsters i postgraus de diverses disciplines de l’àmbit de la salut. El programa, consolidat com una iniciativa pionera i única d’una entitat privada en l’àmbit estatal, ha rebut aquest curs 215 sol·licituds procedents de múltiples àrees com la infermeria, la medicina, la psicologia, la fisioteràpia, la farmacologia o la dietètica.
El perfil majoritari entre les persones becades correspon a professionals d’infermeria (45%), seguits de psicologia (15%), ciències biomèdiques (12%) i medicina (9%), entre altres. Els màsters i postgraus que cursen els beneficiaris abasten camps molt diversos, entre els quals destaquen especialitats d’infermeria quirúrgica, pediàtrica o d’urgències, així com estudis de nutrició clínica, biomedicina, psicologia general sanitària i gestió hospitalària, entre molts altres.
En l’entrega, el Dr. Ignacio Orce, president d’Assistència Sanitària, va destacar en el seu parlament el valor d’aquesta iniciativa en un “món sanitari en què de forma crònica falten recursos i que requereix disciplina i vocació per part dels professionals, que són els que amb el seu esforç fan possible resoldre les necessitats d’atenció mèdica de la ciutadania”. La conferència acadèmica, titulada “La infermeria en l’atenció sanitària del segle XXI”, va anar a càrrec de Natàlia Mimó, directora de cures assistencials de l’Hospital de Barcelona.
Un balanç positiu després de 17 edicions
Amb una trajectòria consolidada des del 2008, el programa ha registrat en total 4.513 sol·licituds i ha atorgat un total de 531 beques, amb una inversió acumulada de prop de 498.000 euros. Aquestes xifres evidencien la dimensió i l’impacte d’un projecte que compta amb el reconeixement de la comunitat mèdica i acadèmica per la seva transparència i el valor que li atorga que sigui una entitat de metges qui impulsa els ajuts.
El programa de beques reflecteix el compromís d’Assistència Sanitària amb el progrés científic, la formació continuada i l’excel·lència professional, en un moment especialment delicat per al sector sanitari, on iniciatives com aquesta adquireixen una rellevància especial davant la precarització laboral i els desafiaments socials i econòmics.