Donada l'actual situació, volem estar amb tu i ajudar-te més que mai. Per això, des d’Assistència Sanitària hem recollit les preguntes més freqüents sobre el coronavirus (COVID-19) i a continuació et donem totes les respostes, sempre amb el rigor mèdic requerit. I recorda que, per a més informació, pots trucar de dilluns a divendres, de 9 a 21 hores, al nostre telèfon amb servei de consulta gratuïta: 93 495 44 94.
Els coronavirus són una família de virus que normalment afecten només animals, encara que a vegades es poden transmetre a les persones. El SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus detectat per primera vegada el desembre de 2019 a la ciutat xinesa de Wuhan. Aquest nou virus pot afectar les persones i produeix la malaltia COVID-19.
Una de les seves característiques principals és el seu alt poder de transmissió. Té un R0 (índex de contagi) de 2,68 segons la revista científica 'Lancet', és a dir que cada persona contagiada arriba a contagiar 2,68 persones. Es tracta d'una xifra relativament alta. Una altra característica a destacar és que els símptomes de la COVID-19, com la tos i la febre, apareixen quan la persona porta ja diversos dies infectada i ja ha pogut transmetre el virus a un gran nombre de persones. L'objectiu del control de l'epidèmia en la població general és reduir i mantenir la RO per sota d'1, disminuir al màxim la seva transmissibilitat, amb les mesures d'higiene i de distanciament social.
És una malaltia provocada per un coronavirus, que pertany a una extensa família de virus que afecta l'ésser humà i diverses espècies d'animals. Fins al moment s'havien identificat 6 virus que poden emmalaltir una persona: quatre que causen el refredat comú, el de la SARS-CoV-1 (sorgit a la Xina el 2003) i el de l'MERS (sorgit a l'Aràbia Saudita el 2012).
El coronavirus es propaga a major velocitat i és més letal que altres virus, com per exemple el que provoca la grip estacional. L'actual coronavirus és capaç d'entrar en les cèl·lules humanes i de molts altres mamífers, però no de rates o ratolins, els animals més usats en investigació.
Fins al moment no s'ha demostrat que hi hagi una protecció d'un virus a un altre, així que, pel poc que se sap, teòricament una persona sí que es podria infectar al mateix temps amb el virus de la grip i el coronavirus. Són virus diferents i els dos tenen afectació pulmonar. Si els pulmons ja estan danyats per un d'ells i es produeix una sobreinfecció per l’altre virus, els danya encara més. Es tracta d’una complicació afegida important.
Cada vegada que un virus infecta una cèl·lula nova es poden produir mutacions en el copiat de la seva seqüència genètica. Existeix el risc que en una de les milions de còpies que el virus sintetitza, incorpori una mutació en la seva seqüència genètica que li confereixi una major virulència i es torni més letal. De totes maneres, no és tracta d’un fet comú.
Sobre el coure: 4 hores. (Per exemple, a les monedes. Per això es recomana el pagament amb targeta).
Sobre l'acer inoxidable: 3 dies. (El virus podria sobreviure tot aquest temps sobre el parament i les aixetes dels nostres banys i cuines).
Sobre el plàstic: 3 dies. (El virus resisteix molt de temps sobre el material més utilitzat en la nostra vida quotidiana).
Sobre el paper i el cartró: 4 dies. (El virus pot infectar fins a 96 hores després d'haver caigut en aquesta superfície).
Cal cuidar-se més que mai de la neteja de la llar, però cal posar especial atenció en vuit racons que solen ser els que tenen més contacte amb les persones:
1. Interruptors.
2. Tirador de la cisterna i aixetes.
3. Manetes de les portes.
4. Els botons dels electrodomèstics, com ara forns o microones.
5. Tiradors dels calaixos.
6. Tirador de la nevera.
7. Bosses de la compra. (Es recomana l'ús de bosses de tela i desinfectar-les a la rentadora després del seu ús).
8. Productes i artefactes de neteja, com ara escombra, pal de fregar o aspirador.
El Ministeri de Sanitat aconsella netejar primer amb aigua i sabó, i després, amb desinfectant. Si es fa servir lleixiu, cal utilitzar al voltant d'un 3 o 5% per cada litre d'aigua, deixar que actuï durant cinc minuts i després aclarir. A l'hora de fer aquestes tasques es recomana utilitzar una roba específica de neteja i guants, amb draps especials per desinfectar.
Tot i que els experts dubten que arribi una vacuna viable abans de 2021, la Xina i els Estats Units són els països que porten la investigació de la vacuna de manera més avançada. Tots dos projectes es troben en fase d'assaig clínic per realitzar proves en humans.
Una vacuna consisteix a introduir en el cos humà un agent que s'assembli al virus perquè el cos generi anticossos i sigui capaç de defensar-se’n immunològicament.
Per a la grip estacional hi ha vacuna i tractaments antivirals, mentre que per al coronavirus no existeix encara immunització en forma de vacuna. A més, l'índex de transmissió de la SARS-CoV-2 que produeix la malaltia és bastant alt. En la grip, els símptomes apareixen abans. A la COVID-19, la tos i la febre apareixen quan la persona porta ja diversos dies infectada i transmetent el virus sense adonar-se'n.
No, els antibiòtics no són eficaços contra els virus, només ho són contra les infeccions bacterianes. La COVID-19 és causada per un virus, de manera que els antibiòtics no serveixen per combatre-la. Per tant, no s'han d'usar antibiòtics com a mitjà de prevenció o tractament.
Els símptomes més comuns són febre, tos seca i sensació de falta d'aire. Alguns pacients també pateixen congestió nasal, mal de coll, diarrea, cansament i dolor muscular. Si tens problemes respiratoris greus, sol·licita atenció mèdica. Els símptomes varien depenent de cada individu.
1. Autoaïllar-te.
En una habitació d'ús individual amb finestra, mantenint la porta tancada, i, si és possible, bany individual. Si no és possible: mantingues la distància de seguretat de 2 metres amb la resta de convivents i extrema la higiene.
2. Estigues comunicat.
Tingues disponible un telèfon per informar de les necessitats que vagin sorgint i poder mantenir la comunicació amb els teus éssers estimats.
3. Sensació de gravetat?
Si tens sensació de falta d'aire o sensació de gravetat per qualsevol altre símptoma truca al telèfon del Servei d'Urgències Domiciliàries (SUD: 93 280 33 66).
4. Autocures.
Fes servir paracetamol per controlar la febre, posa't draps humits al front o pren una dutxa temperada. Beu líquids i descansa, però movent-te per l'habitació de tant en tant.
5. Aïllament domiciliari.
Tant tu com els altres integrants del domicili haureu de fer quarantena al domicili durant 14 dies.
6. Rentat de mans.
Assegura't que a casa tots coneixen com fer un correcte rentat de mans.
7. Si empitjores ...
Si vas a pitjor i tens dificultat respiratòria o no es controla la febre, truca al telèfon del Servei d'Urgències Domiciliàries (SUD: 93 280 33 66).
8. 14 dies.
Es recomana mantenir l'aïllament 14 dies des de l'inici dels símptomes, sempre que el quadre clínic s'hagi resolt.
9. Alta.
El seguiment i l'alta serà supervisat pel teu metge d’Assistència Sanitària.
La majoria de les estimacions científiques oscil·len entre un i 14 dies, i en general se situen al voltant de cinc, segons l'OMS. Això implica que les persones infectades poden transmetre el virus sense haver mostrat encara símptomes de contagi.
Els coronavirus són virus de transmissió aèria. Es transmeten de forma limitada entre humans, en general per via respiratòria a través de les gotes que produeixen els portadors quan tussen, esternuden o parlen. Aquestes secrecions contenen partícules virals que poden arribar a persones properes o dipositar-se en objectes i superfícies properes. Si algú toca aquestes superfícies i, després, es posa les mans als seus ulls, nas o boca, el patogen troba una via per entrar a l'organisme.
L'OMS ha publicat un seguit de recomanacions generals:
1. Rentat les mans amb freqüència amb un desinfectant de mans a base d'alcohol o amb aigua i sabó.
2. En tossir o esternudar, cobreix-te la boca i el nas amb el colze flexionat o amb un mocador; tira el mocador immediatament i renta’t les mans. Si et cobreixes amb les mans, pots contaminar els objectes o les persones a les quals toquis.
3. Mantingues al menys un metre de distància amb la resta de persones, particularment aquelles que tussin, esternudin i tinguin febre.
4. Evita tocar-te els ulls, el nas i la boca. Les mans toquen moltes superfícies que poden estar contaminades amb el virus.
5. Si presentes algun dels símptomes, contacta de manera telefònica amb els serveis mèdics. Estigues informat i segueix les recomanacions dels professionals sanitaris.
1. Mantingues una distància mínima d'un metre amb el repartidor, que ha de portar guants, mascareta i disposar de gel desinfectant.
2. Avisa'l que el deixi a l’estora o a la porta i ens ho notifiqui amb una signatura digital o que el mateix treballador firmi el lliurament.
3. Obre el paquet fora. Si ho creus necessari, obre el paquet fora de casa i recicla tant l'embalatge com la capsa de cartró abans d’entrar a casa.
4. Si optes per obrir-lo a casa, desfés-te de l'embalatge ràpidament i desinfecta les superfícies que hi han estat en contacte.
5. Si el recull el conserge o porter, mantingues la distància de seguretat amb ell, que també està molt exposat a virus. Ha de portar guants, mascareta i pots facilitar-li gel desinfectant.
6. Renta't les mans. Es tracta de la mesura més eficaç i segueix sent la més important per evitar els contagis.
El convenient és aïllar un contagiat a casa en una habitació amb bona ventilació d'ús exclusiu per a ell. També és recomanable no compartir bany amb l'infectat i evitar, en la mesura del possible, coincidir amb el pacient en altres habitacions de l'habitatge per complir el protocol de mantenir al menys un metre de distància amb qualsevol cas positiu. També és imprescindible una neteja exhaustiva diària per evitar nous contagis. Els residus contaminats d'un infectat poden ser perillosos per a la seguretat de la resta de persones que conviuen amb ell. Per això, és imprescindible l'ús d'elements de neteja d'un sol ús, aïllar correctament i en bossa de plàstic les escombraries i una higiene personal exhaustiva després del tractament d'aquests residus.
El normal és que quan una persona s'infecta amb un virus produeixi en el seu organisme una sèrie d'anticossos i de defenses que, en teoria, han d'evitar la reinfecció. Però, pel que fa a la COVID-19, és només una hipòtesi basada en el que ha passat en altres casos amb altres virus. La realitat és que no es podrà saber mai amb seguretat fins que no es disposi de les dades epidemiològiques de les persones que s'han infectat.
L'OMS ha advertit que els infectats de COVID-19 poden seguir infectant fins i tot quan han superat la malaltia, per la qual cosa sol·licita mantenir-los en aïllament durant dues setmanes després que els símptomes desapareguin.
Fabricants i experts sanitaris recomanen desinfectar la pantalla del terminal amb freqüència per evitar contagis, ja que el virus pot romandre-hi dies. A més de rentar-se les mans, evitar tocar-se la cara i compartir dispositius, cal prendre certes precaucions a l'hora de netejar el mòbil. Es pot netejar amb un drap suau lleugerament mullat amb aigua i sabó o utilitzar tovalloletes desinfectants, amb l'aparell apagat.
L'ús de guants està recomanat per a les tasques de cures i neteja dels qui convisquin amb persones diagnosticades o sospitoses de contagi de COVID-19. Les autoritats sanitàries també aconsellen utilitzar guants d'un sol ús en altres activitats en què es pugui entrar en contacte amb superfícies contaminades, com a l'hora d'escollir aliments frescos al mercat o supermercat, sempre que es retirin de manera adequada. Amb una de les mans s'ha de pessigar el guant des de baix per estirar-lo cap a fora, de manera que es pugui retirar sense tocar l'interior i no es contamini la mà. A continuació, s'introdueixen els dits de la mà sense guant a l'interior del que segueix posat per retirar-lo donant-li la volta. Així s'evita tocar la part exterior, que pot estar contaminada. Després, es llencen a la paperera els dos guants. Després de treure’s els guants cal rentar-se les mans.
Si estàs sa, només necessites portar-la si atens algú de qui se sospiti la infecció pel coronavirus. Porta també mascareta si tens tos o esternuts. Només són eficaços si es combinen amb el rentat freqüent de mans. Abans de posar-te una màscara, renta't les mans. Cobreix-te la boca i el nas amb la mascareta i assegura't que no hi hagi espais entre la teva cara i la màscara. Evita tocar-la mentre la fas servir; si ho fas, renta't les mans. Canvia de mascareta tan aviat com estigui humida i no reutilitzis mai les que són d'un sol ús. Per treure-te-la, fes-ho per darrere (no toquis la part davantera); tira la mascareta immediatament en un recipient tancat; i renta't les mans correctament.
Tota la població és teòricament susceptible de contagi, no existeix el risc zero. No obstant això, les dades publicades sobre l'epidèmia a la Xina i Itàlia indiquen que són les persones de més edat les que tenen més risc, igual que els pacients de malalties cròniques. Per exemple, els diabètics es troben dins d'aquest grup de risc.
Sí, per la informació que ja s'ha començat a publicar sobre les persones que han patit COVID-19 a la Xina, s'ha vist que entre els pacients en què la malaltia es complica hi ha una freqüència més alta de fumadors.
Actualment no hi ha evidència sòlida que indiqui que les dones embarassades tenen una major probabilitat d'emmalaltir per COVID-19 que la resta de persones o si la seva simptomatologia és més greu que la de la resta. Però ja que l'evidència científica és molt limitada, i el període de l'embaràs és crític tant per a la mare com per al nadó, és important que les dones embarassades prenguin precaucions extra.