Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Notícia

Entrevista a una infermera de l’Hospital de Barcelona sobre la COVID-19

05/05/2020 - 22:39

Conversa amb la Natàlia Mimó, supervisora d’infermeria de la unitat medicoquirúrgica.

enfermera

Durant aquesta crisi sanitària tot el nostre personal mèdic està treballant de manera intensa en la lluita contra la COVID-19. Per conèixer amb molt més detall tota la feina que estan fent, hem parlat amb un testimoni directe de l’àmbit sanitari. Entrevistem la Natàlia Mimó, supervisora d’infermeria de la unitat medicoquirúrgica de l’Hospital de Barcelona, perquè ens parli sobre la seva experiència a l’hospital en el combat contra la pandèmia.


Tens por del coronavirus?
No tinc por. Personalment, la por em paralitza i ara estem en un moment d’actuar. Sí que tens preocupacions pels pacients, per les seves famílies, per la teva pròpia família, pels companys de feina, pels amics... Ens trobem davant d’una malaltia poc coneguda i, per tant, tens incertesa per com anirà evolucionant tot. Però la veritat és que de por no en tinc.

Quina és la situació d’un pacient afectat per la COVID-19?
Realment és una situació complicada per als nostres pacients. Normalment presenten ingressos molt llargs. Estan molts dies a l’hospital, s’enfronten a una malaltia que és poc coneguda i estan sols a les habitacions, sense la companyia dels seus familiars més propers. Molts pacients presenten por, angoixa, incertesa, dificultat per dormir... Són aspectes que treballem dia a dia per tal de minimitzar-los. La gestió de les emocions és fonamental en aquests casos i la treballem dia a dia tot l’equip.

És eficaç el confinament?
Sense dubte el confinament ha disminuït el nombre de contagis, que es produïa d’una manera molt exponencial amb el risc de saturar el sistema sanitari. Crec que el lema “#QuedatACasa” ha funcionat i ha disminuït considerablement el nombre de contagis.

Creus que hi ha un reconeixement especial de la professió mèdica i sanitària davant de la societat?
És evident que ara som el focus de la notícia i que som molt més visibles per la societat. Però l’essència de la nostra professió és la mateixa: cuidar els nostres pacients. Ens ha canviat l’entorn, hem transformat els nostres hospitals i estem molt focalitzats en combatre pràcticament una única malaltia, però l’essència és la mateixa, que és cuidar.
El que sí que ha canviat és la manera de treballar. Ara treballem molt en equip, focalitzats en poder combatre la pandèmia. S’han deixat de banda les individualitats i tots hem sumat per treballar en equip.

Què en penses del risc de contagi del personal sanitari?
Som personal que estem a primera línia. Per tant, tenim un major risc de contagi, sobretot quan realitzem determinades tècniques. Però per això tenim els equips de protecció individual i les mesures higièniques universals, per poder treballar amb la màxima seguretat i intentar reduir el risc de contagi.

Disposeu de tots els equips de protecció individual (EPI) a l’Hospital de Barcelona?
A l’Hospital de Barcelona en tot moment hem tingut els equips de protecció individual. S’ha treballat molt intensament per tal de poder tenir tot el material per als pacients i perquè tots els professionals poguéssim treballar amb seguretat.

S’ha utilitzat l’atenció primària amb eficàcia durant la crisi del coronavirus?
Estic convençuda que l’atenció primària ha fet una gran feina a l’hora de vehicular els pacients cap als hospitals. En el nostre cas, Assistència Sanitària ha posat a disposició dels seus assegurats i de tota la ciutadania un telèfon de consulta gratuïta per tal d’orientar i de resoldre dubtes respecte a la COVID-19. Els nostres pacients han fet un molt bon ús del Servei d’Urgències de l’hospital i, a més a més, s’ha habilitat un servei de seguiment telefònic per a tots aquells pacients que presentaven símptomes compatibles amb la COVID-19, i que estaven als seus domicilis i no requerien un ingrés hospitalari.

Quan creus que tornarem a la normalitat?
Crec que ens trobem en un camí llarg, almenys fins que no trobem una vacuna. I haurem d’anar augmentant les nostres activitats quotidianes d’una manera gradual i a poc a poc, sobretot per evitar nous brots.