Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Notícia

Adolescència: desafiaments i oportunitats per a una salut òptima

11/12/2023 - 08:47

L'adolescència és un camí de descobriment personal i creixement que planteja reptes i, alhora, presenta bones oportunitats per enfortir hàbits saludables. Quines són les edats crucials d'aquesta etapa? Quins consells poden ser útils? Com cal afrontar aquesta fase decisiva de la vida?

adolescencia

L'adolescència abasta una perspectiva d'esperança i alhora desafiament, ja que canvia les vides dels joves i estableix les bases per a la seva salut futura. Sovint compresa entre els 10 i els 19 anys, aquesta etapa no és només una transició física, sinó també una oportunitat per desenvolupar habilitats emocionals i socials.

Molts adolescents es troben amb el repte de l'autoacceptació i la pressió social. Tant l'impacte dels mitjans de comunicació i les xarxes socials com les expectatives externes poden afectar la imatge corporal i la ment, augmentant el risc de poder patir trastorns de salut mental, en forma d'ansietat i/o depressió en aquestes edats. Com a familiars i professionals de la salut, però també com a societat, és important comprendre aquests desafiaments per oferir suport adequat.

adolescencia

L'adolescència també brinda oportunitats per a la promoció de la salut. L'exploració d'activitats físiques, hàbits alimentaris saludables i la gestió dels nivells d'estrès poden contribuir al benestar general del moment i del futur. Invertir temps en el desenvolupament de relacions positives i l'adquisició de noves habilitats és fonamental per a la construcció d'una base sòlida per a la salut mental i emocional.

És crucial que els adults, ja siguin pares i mares, familiars o amics, creïn un entorn de suport i comprensió. La comunicació oberta i l'empatia ajuden els adolescents a sentir-se escoltats i entesos. Participar activament en les seves vides, sense judicis precipitats, pot fomentar una connexió positiva i reforçar la seva autoestima.

A més, és essencial integrar l'educació sobre la salut sexual i la prevenció d'infeccions de transmissió sexual (ITS); en aquest sentit, el CLIGUR d’Assistència Sanitària tracta aquests casos com a consulta especialitzada. Abordar aquest tema amb informació precisa i accessible pot ser fonamental per al benestar a llarg termini dels adolescents. Crear un entorn on es pugui parlar obertament sobre la sexualitat contribueix a una presa de decisions informada i responsable.

 

Consells pràctics

Comunicació oberta. Estimular el diàleg obert entre pares i adolescents crea un entorn propici per abordar preocupacions i compartir experiències.

Fomentar hàbits saludables. Una dieta equilibrada, exercici regular i hàbits de son saludables són fonamentals per al desenvolupament físic i mental. Assisport, el centre de medicina de l’esport d’Assistència Sanitària, pot ser d’ajuda per assegurar la pràctica segura de l’esport.

Gestionar l'estrès. Introduir tècniques de gestió de l'estrès, com la meditació o l'exercici, pot ajudar els adolescents a fer front a les pressions quotidianes.

Assistència Sanitària disposa de recursos i nivells assistencials diversos, adaptats a les necessitats de les persones assegurades, que permeten abordar la salut en totes les edats, amb un quadre mèdic de més de 4.000 metges de totes les especialitats i serveis exclusius per rebre atenció mèdica presencial, online i a domicili (el SUD és l’únic servei d’atenció mèdica domiciliària del nostre entorn amb especialistes de pediatria).

En resum, l'adolescència és una etapa de la vida plena de reptes, però també de possibilitats per a un creixement integral. Amb un suport adequat, una comunicació oberta i una educació completa, a més de l’ajuda de professionals de la salut quan sigui necessària, els joves poden no només superar les dificultats, sinó també fer un pas de gegant endavant per assegurar-se la millor salut física i emocional.