Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Notícia

Otitis d’estiu: prevenir una afecció comuna entre els petits

15/07/2025 - 08:40

L’otitis externa, molt habitual durant els mesos de calor, pot espatllar les vacances familiars si no es prenen les precaucions adequades. T’oferim alguns consells per protegir la salut auditiva dels infants.

Metgessa revisant l'orella d'una pacient pediàtrica

Quan arriba l’estiu i les piscines, platges i jocs aquàtics prenen el protagonisme de les vacances infantils, també ho fa una afecció típica d’aquesta època: l’otitis externa, coneguda popularment com a otitis del nedador. Es tracta d’una inflamació del conducte auditiu extern, sovint causada per la humitat acumulada a l’orella, que facilita la proliferació de bacteris o fongs. El seu pic d’incidència es concentra durant els mesos de juny a setembre, coincidint amb l’augment de l’activitat aquàtica i les temperatures altes.

Els infants són especialment vulnerables a aquesta patologia, ja que passen moltes hores en remull i sovint no s’assequen bé les orelles. Això pot derivar en molèsties que van des d’una lleu picor fins a un dolor intens, secreció i, en casos més greus, dificultats auditives temporals. Una otitis mal curada pot requerir tractament mèdic i, fins i tot, derivar en complicacions si no s’aborda a temps.

Des d’Assistència Sanitària, volem posar en relleu la importància de la prevenció i oferir una sèrie de consells senzills però eficaços per protegir la salut auditiva dels infants durant l’estiu:

Otitis estiu nens Assistència Sanitària
  • Evitar l’entrada d’aigua a les orelles utilitzant taps específics o gorros de bany, especialment si l’infant ha patit episodis d’otitis prèviament.
  • Assecar bé les orelles després del bany, inclinant el cap per afavorir la sortida d’aigua i utilitzant tovalloles netes. És important no fer servir bastonets de cotó, ja que poden empènyer la cera cap a dins i irritar el conducte auditiu.
  • Limitar el temps d’exposició a l’aigua i fer pauses regulars fora de la piscina o el mar per evitar que la humitat es mantingui de forma contínua.
  • Evitar banyar-se en aigües brutes o amb mala qualitat sanitària, ja que poden contenir microorganismes que afavoreixen la infecció.
  • Consultar el pediatre davant de qualsevol símptoma: dolor, picor, vermellor o secreció, per tal d’evitar complicacions i aplicar el tractament adequat amb rapidesa.

A més de donar suport preventiu, Assistència Sanitària posa a disposició de la seva població assegurada una àmplia xarxa de professionals mèdics, inclosos otorrinolaringòlegs i pediatres, per atendre qualsevol necessitat relacionada amb l’otitis o altres afeccions estivals. Recorda que pots consultar el nostre ampli quadre mèdic a través de l’app mòbil, la web o el llibre de facultatius.

Aquest estiu, gaudeix de l’aigua amb tranquil·litat. Amb informació, prevenció i el suport d’Assistència Sanitària, cuidar de la salut dels més petits és més fàcil que mai.