Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Notícia

Al·lèrgies a la primavera: símptomes i consells per combatre-les

06/06/2023 - 08:14

Les malalties al·lèrgiques són una de les patologies més freqüents arreu del món: a casa nostra, una de cada quatre persones en pateix alguna. Especialment a la primavera, amb l’increment de la concentració de pol·len a l’aire, causen molèsties que cal identificar i tractar amb ajuda experta.

Dona esternudant

Motoristes que esternuden en plena acceleració, persones que no poden passejar entre els plataners de la ciutat sense mascareta, atacs de tos en el moment d’obrir finestres i ventilar la casa, picor al nas i llagrimeig... Són escenes habituals a la primavera, sobretot en entorns urbans, on la contaminació accentua els efectes de les al·lèrgies.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que les malalties al·lèrgiques són una de les patologies més freqüents a tot el món, i actualment afecten aproximadament el 25% de la població. A Espanya, les al·lèrgies són especialment prevalents: una de cada quatre persones pateix algun tipus de trastorn al·lèrgic. Els al·lergòlegs tracten amb molta freqüència casos de rinitis, asma i al·lèrgia a medicaments. A més, s'estima que una de cada dues persones nascudes a Europa desenvoluparà alguna al·lèrgia al llarg de la seva vida.

Les al·lèrgies són causades per una resposta anormal del sistema immunològic a substàncies inofensives, com el pol·len, els àcars de la pols, certs cosmètics, fongs, fragàncies, medicaments i fins i tot aliments com la llet i els fruits secs. Els símptomes més comuns inclouen esternuts, goteig nasal, erupcions cutànies, edemes i atacs d'asma. A Espanya, la rinitis al·lèrgica afecta el 21% de la població, i és una de les principals afeccions tractades pels al·lergòlegs, seguida de l'asma i l'al·lèrgia a medicaments.

Factors com la contaminació i el canvi climàtic han contribuït a augmentar les al·lèrgies en les últimes dècades, especialment als països desenvolupats. De fet, un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona revela que el 33% dels nous casos d'asma infantil a Europa es deuen a la contaminació atmosfèrica. Les malalties al·lèrgiques també són comunes en la infància, amb un 4% dels nens que pateixen dermatitis atòpica i un 5% amb al·lèrgia als aliments.

Tot i que el tractament mèdic, com l'ús de medicaments o injeccions, és una opció comuna per controlar els símptomes al·lèrgics, la prevenció és una eina fonamental. Evitar el contacte amb els al·lèrgens desencadenants és la clau per mantenir els símptomes sota control. En aquest sentit, alguns consells útils per combatre les al·lèrgies són aquests:

  1. Aïllament. Durant els períodes d'alta concentració d'al·lèrgens a l'aire, com el pol·len, és recomanable romandre en llocs tancats. Fer servir mascaretes, netejar els filtres del cotxe, rentar-se les mans i la cara amb freqüència, tenir precaució en dies de tempesta o vents forts, ventilar la casa durant poc temps –millor al migdia– i evitar estendre la roba a l'exterior.
  2. Higiene. En cas de malalties al·lèrgiques causades per al·lèrgens interns, com els àcars o els animals, és important mantenir una higiene adequada. S'ha de netejar la pols regularment, evitar la decoració que acumuli pols, canviar amb freqüència la roba de llit i les cortines i utilitzar aspiradores amb filtres HEPA.
  3. Prevenció. Les persones amb al·lèrgies alimentàries han de ser conscients de què mengen i beuen. En cas de reaccions greus prèvies, es recomana portar una polsera o collaret d'alerta mèdica per informar els altres sobre l'al·lèrgia alimentària en cas d'emergència.
  4. Medicació. Els antihistamínics són freqüentment utilitzats per alleujar els símptomes al·lèrgics, però no curen la malaltia en si mateixa. La decisió de prendre'ls segons les necessitats o de forma contínua depèn del metge i de la persistència dels símptomes al·lèrgics.

De tota manera, cal recordar que cada persona és única i pot experimentar desencadenants i símptomes al·lèrgics diferents, per la qual cosa és fonamental consultar especialistes que puguin fer-ne el diagnòstic més precís i un pla de tractament per gestionar adequadament les al·lèrgies.