Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Notícia

Cuidar el sistema circulatori quan s’intensifica la calor: consells per mantenir una bona salut

14/07/2023 - 14:32

L'estiu és una època en què gaudim de dies assolellats, altes temperatures i moments de relaxació. Tot i això, la calor intensa pot tenir un impacte significatiu en la nostra qualitat de vida i en el nostre cos, especialment en el sistema circulatori. És important comprendre com la calor afecta la nostra salut cardiovascular i quines mesures podem prendre per evitar problemes.

Cames humanes

Quan ens exposem a altes temperatures, el cos intenta regular la temperatura interna mitjançant la vasodilatació, és a dir, eixamplant els vasos sanguinis de la pell per permetre la pèrdua de calor a través de la suor. Aquesta resposta pot tenir conseqüències al sistema circulatori, especialment en persones amb mala circulació o afeccions preexistents, com les varius i la pesadesa de cames.

La principal és la deshidratació, ja que la calor excessiva augmenta la sudoració i, per tant, la pèrdua de líquids del cos. La deshidratació redueix el volum de sang i, com a resultat, el cor ha de treballar més per bombar la mateixa quantitat de sang. Això pot augmentar la pressió arterial i posar més tensió al sistema circulatori.

A més, també es pot produir una dilatació dels vasos sanguinis que porti a una disminució de la pressió arterial a curt termini. Tot i això, en persones amb hipertensió arterial o problemes de circulació, això pot ser problemàtic. L'augment de la temperatura ambient també pot dilatar les artèries coronàries, cosa que pot desencadenar símptomes en persones amb malaltia cardíaca preexistent.

L'acumulació de sang a les extremitats pot provocar que s'inflin, sobretot mans i peus. I si es tenen varius, amb les altes temperatures es poden dilatar més fàcilment i créixer, amb la molèstia corresponent i fins i tot dolor per a la persona que les pateix. Així mateix, atès que la calor fa que la sang circuli més a poc a poc i que es moderi el retorn venós, costa més que arribi a mans i peus, on hi ha moltes terminacions nervioses. Això pot causar una sensació de fred i formigueig.

Consells de salut cardiovascular durant l'estiu

Tres de cada deu persones tenen problemes de circulació sanguínia, encara que, en general, les dones i les persones de més de 65 anys solen ser les més vulnerables. Com que la calor pot afectar el nostre sistema circulatori, és important conèixer les mesures que podem prendre per protegir la nostra salut cardiovascular durant els períodes de calor intensa.

cardiovascular cat

1) Mantenir-se hidratat.

Beure suficient aigua és essencial per compensar la pèrdua de líquids causada per la sudoració. Durant l'estiu, assegura't de consumir líquids regularment, fins i tot si no tens set. Evita les begudes amb cafeïna o alcohol, ja que poden contribuir a la deshidratació.

2) Evitar l'exposició directa al sol a les hores fortes.

Durant l'estiu, és recomanable evitar l'exposició perllongada al sol durant les hores més caloroses del dia, generalment entre les 11.00 i les 16.00. Si has de sortir, busca llocs amb ombra i fes servir roba lleugera i transpirable per ajudar a regular la temperatura corporal.

3) Practicar activitat física de manera intel·ligent.

L'exercici és beneficiós per al sistema circulatori, però durant els dies calorosos és important prendre precaucions. Opta per fer activitats físiques les primeres hores del matí o cap al tard, quan les temperatures són més fresques. A més, tria llocs frescos i ben ventilats per exercitar-te i no t’exigeixis massa en condicions de calor intensa.

4) Alimentació saludable.

Una dieta equilibrada és clau per mantenir una bona salut cardiovascular. Durant l'estiu, inclou a la dieta aliments rics en aigua com fruites i verdures fresques. Aquests aliments no només t'ajudaran a mantenir-te hidratat, sinó que també proporcionaran nutrients essencials per al sistema circulatori.

5) Vigilar els símptomes i buscar atenció mèdica si cal.

És important estar atent als possibles símptomes de problemes circulatoris, com marejos, palpitacions cardíaques, dolor al pit o dificultat per respirar. Si experimentes algun d'aquests símptomes de manera persistent, busca atenció mèdica immediatament.

Com veiem, durant l'estiu, la calor intensa pot tenir un impacte en el nostre sistema circulatori. La deshidratació, la vasodilatació i altres factors poden afectar la salut cardiovascular. Tot i així, seguint aquests consells simples però efectius, podem protegir el nostre sistema circulatori i gaudir d'un estiu saludable. De tota manera, recorda que qui millor pot orientar-te en funció de les teves circumstàncies i estat de salut és el teu metge, així que no dubtis a demanar-li ajuda si ho necessites. Gaudeix de l'estiu de manera segura i saludable!