Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Notícia

Cuidar la pell a l’estiu: protecció solar i les seves conseqüències

26/06/2023 - 08:32

L'estiu és una temporada esperada per moltes persones, ja que brinda l'oportunitat de gaudir del sol i de l'aire lliure. Tanmateix, cal tenir en compte que l'exposició excessiva als raigs ultraviolats (UV) pot tenir conseqüències perjudicials per a la pell. És important protegir-la del sol per evitar alguns problemes comuns a l'estiu, així com de les possibles conseqüències d'una exposició prolongada.

AS_nenplatja

La pell és l'òrgan més gran del cos humà i té la important funció de protegir-nos dels elements externs. No obstant això, quan es tracta dels raigs UV, la pell necessita una defensa addicional. L'exposició prolongada i sense protecció als raigs UV pot provocar cremades solars, envelliment prematur de la pell i, fins i tot, augmentar el risc de desenvolupar càncer de pell.

És precisament durant els mesos més calorosos quan la pell pot enfrontar-se a diversos problemes relacionats amb el sol. Les cremades solars en són un dels més comuns, sobretot en determinats fototips, que són les categories que determinen la sensibilitat d’una persona a la radiació solar (com més baix, menys capacitat de bronzejar-se i més tendència a cremar-se). Els símptomes de les cremades inclouen enrogiment, inflamació, sensibilitat i, en casos greus, butllofes. També poden sorgir erupcions cutànies, com l'erupció solar, que es manifesta com a petites protuberàncies vermelles i pústules en àrees exposades al sol.

Quines conseqüències pot comportar l'exposició excessiva als raigs UV? Sens dubte, un dels riscos més preocupants és el desenvolupament de càncer de pell, ja que els raigs UV poden danyar l'ADN de les cèl·lules de la pell i desencadenar mutacions cancerígenes. A més, una exposició excessiva i sense protecció pot accelerar el procés d'envelliment de la pell i, per tant, l’aparició d’arrugues, taques fosques i pèrdua d'elasticitat.

Afortunadament, fa anys que la recerca biomèdica estudia els efectes dels raigs UV sobre la pell i coneix la manera de prevenir efectes no desitjats i minimitzar els riscos associats. Aquests són els principals consells a tenir en compte durant l’estiu:

consells protegir-se del sol a l'estiu
  1. Protector solar. Utilitza un protector solar d'ampli espectre amb un factor de protecció solar (FPS) d'almenys 30. Aplica'l generosament en totes les àrees exposades de la pell, incloent-hi la cara, el coll, els braços i les cames. Torna a aplicar-lo cada dues hores i després de nedar o suar.
  2. Roba protectora. Utilitza roba de màniga llarga, pantalons llargs i un barret d'ala ampla per cobrir-te la major part de la pell. Busca peces amb una classificació de protecció ultravioleta (UPF) per a més protecció.
  3. Ombra. Evita l'exposició directa al sol durant les hores de màxima radiació ultravioleta, que generalment són entre les 10 del matí i les 4 de la tarda, i busca ombra sota els arbres, para-sols o estructures cobertes.
  4. Ulleres de sol. Protegeix-te també els ulls dels raigs UV utilitzant ulleres de sol que bloquegin el 100% dels raigs UVA i UVB.

Protegir la nostra pell del sol és essencial per mantenir-la saludable i prevenir problemes a llarg termini. Durant l'estiu, quan a la nostra latitud els raigs UV són més intensos, és especialment important prendre mesures adequades per evitar cremades solars, erupcions cutànies i altres complicacions. I, com sempre, no oblidis consultar el teu dermatòleg o especialista perquè, en cas de necessitat, pugui fer-te el diagnòstic més precís, ja que cada persona pot presentar variacions.

I recorda: protector, roba, ombra i ulleres de sol són la clau! Cuidar la nostra pell ens permetrà gaudir del sol de manera segura i mantenir una pell radiant i saludable durant tot l'any.